Kungariket


De kallar sig Pirater
oktober 31, 2008, 12:01 e m
Filed under: Fildelning, Media | Etiketter: , ,

Fildelning. Det handlar nog mest om gammal hederlig ungdomsrevolt egentligen. Mönstret känns igen. Ingen ska tala om för rebellerna att deras nya livsstil är fel. Det är ungdom vs. etablissemang. Punkrock by the book. Förutsägbart som vilken annan popkultur som helst.

De två svenska grundarna av The Pirate Bay höll tal på gårdagens ”Hack in the box” konferens. Killarna mottogs som rockstjärnor och allt började med crackade amigaspel hemma i pojkrummet. Snacka om en nördarnas revansch. From rags to riches. En sorts vit mans gangsterrappare. Unga och farliga. Sticking it to the man. Chockar vuxenvärlden innan de säljer ut och blir mainstream. Gääääääääsp…

Piraterna är vår tids hippies. There’s revolution in the air, maaaaaaan. De har någon sorts brokig ideologi. De har en dröm. De har naivitet. De är här för att stanna (hahaha). De är unga, missförstådda och förbannade på något. Fan vet vad. Men de är typ öhhh…politiskt medvetna liksom. Och de är snart Sveriges största ungdomsförbund. För någonstans på vägen blev ju givetvis hela klabbet ett politiskt jävla parti. Man gick och blev etablisemanget. 

The Pirate Bay är big business. Alla som vet hur man tjänar pengar på en välbesökt websida kan räkna ut att det säkert tickar in en del pengar. Så frågan är varför en klick hackerpojkar ska tjäna pengar om nu inte den stora hemska upphovsmannen ska göra det. Och hur blev det med det ideologiska? En torrent sida med reklambanners? Jävligt revolutionärt alltså.

Skivbolagen har varit klumpiga och deras strategier värdelösa. Nu börjar de dock sakta börja fatta och om ett par år kanske Tha Pirate Boys har klippt sig och skaffat välbetalda jobb på Spotify.com. Kidsen som vill ha musik snabbt och lätt kommer ju att betrakta torrentsiter som stenåldern.

Om tio år står det en pirat på plattan. Han viftar med sin flagga och predikar i megafon. Ungarna pekar och glider förbi med streamad musik och reklam i mobilen. ”Det var bättre förr” tänker gammelpiraten.

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: