Kungariket


Hemspråksundervisning – Hjälpa eller stjälpa?
oktober 31, 2008, 1:01 f m
Filed under: politik | Etiketter: , , ,

Sossepolitik. Sverige blir så präktigt och duktigt ibland. Rätt ofta. Nästan hela jävla tiden om vi ska vara ärliga. Det finns två gångbara språk i Sverige och arabiska är inte ett av dem. Det är tydligen långt ifrån uppenbart inom skol- och integrationspolitiken. Om man nu ska integrera människor är det så vitt jag förstår till en enorm fördel om alla talar samma språk. Så var och varför har det gått fel? Varför satsas det på sk. hemspråksundervisning istället för Svenska? Varför gör man en mängd invadrare denna otjänst? Det är ju skrattretande för en Svensk att tänka sig en flytt till Australien och börja ställa krav på Svenskundervisning. Och jag tror heller inte att det är invandrarna som är de största ivrarna av den här hemspråksundervisningen. De inser säkert vikten av att lära sig ett gångbart språk i det land man ska jobba och bo. Det är den här Svenska jävla neutralitetens fel. Den nedärvda och sossefierade rädslan för konfrontation. Så rädda att trampa någon på tårna att vi trippar runt små problem tills de växer sig stora. Så förbannat självupptaget egocentrerat kåta på vår egen snällhet och omtanke att alla till slut blir lidande. Debatten styrs av hippies on a mission to save their own karma. 

Låt barnen lära sig svenska!

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Syftet är just att de ska lära sig bättre svenska.

Erfarenhet och forskning visar mycket tydligt att barnen lär sig vad språk är mycket bättre om de har goda kunskaper i familjens hemspråk. Själva språkföreteelsen som sådan, vad språk är, hur språk fungerar, förstås bättre av den som utvecklar goda kunskaper i familjens hemspråk. Utan detta blir kunskaperna i svenska mycket torftigare.

Man kan se en tydlig parallell i att skolor för döva under lång tid förbjöd teckenspråk och påbjöd läppläsning, samtidigt som man strängt sa åt döva småbarns familjer att bara träna läppläsning och aldrig teckenspråk och gester. Resultatet blev en katastrof för de drabbade döva. Nu när man har övergett dessa tokerier och alla döva får lära sig bra teckenspråk och bra svenska ser man en dramatisk förbättring i de dövas kunskaper i svenska, framförallt skrift naturligtvis, men också läppläsning. Att läsa romaner är otänkbart för många äldre döva och vardagsmat för många yngre.

Visst förekommer det mycket flummerier, och alltför många i omhändertagandeindustrin har inte målsättningen klar för sig. Men att lära ut hemspråk är i sig ändå helt rätt, enligt all forskning och erfarenhet.

Kommentar av kafpauzo
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: